nedjelja, 11. svibnja 2014.

Tunguska katastrofa - Nikola Tesla

 Nikola Tesla – Ideja i realizacija

Rano jutro 30. lipnja 1908. godine, na ogromnom prostoru centralnog Sibira brojni svijedoci prate fantastičan pojavu. – Nebom je sa piskom i šuštanjem proletilo nešto ogromno i blistavo, nakon toga usljedio je bljesak i niz glasnih eksplozija.
Val čudovišne eksplozije je dva puta preletio oko zemaljske kugle. Što je to bilo ?

Na današnji dan postoje stotine hipoteza: meteorit, kuglasta munja, dijelovi komete, eksplozija plina. Govori se o sudaru s crnom rupom, ili antimaterijom, pa čak i rušenje letećeg tanjura.

Postoji i još jedna verzija, sasvim nevjerojatna: Krivac tunguske katastrofe – je konkretno lice sa Zemlje. Znanstvenik kojeg jedni nazivaju velikim mistifikatorom, drugi, najvećim znanstvenikom svih zemalja i naroda, treći – nadčovjek. Njegovo ime je Nikola Tesla.

Nikola Tesla – Gospodar munja

Vjeruje se da su u povijesti čovječanstva bile samo dvije velike ličnosti, dva genija. To su Leonardo da Vinci i Nikola Tesla. To su osobe koje se ne mogu uspoređivati, no možemo reći da su imali iste uloge u čovječanstvu.

Nikola Tesla se rodio u Hrvatskoj, studirao u Češkoj, radio u Budimpešti, Parizu, Pragu.
Isto tako i u SAD-u. Kosmopolit ? Ne, prije je građanin svijeta. –Tako je velik njegov doprinos svijetu.
On je u stvari označio globalnu elektrifikaciju cijele planete, on je taj koji je razvio sistem izmjeničnih struja, stvorio motore i visokonaponske transformatore, na kojima se temelji cijela industrija. Zahvaljujući njemu, osvijetljeni su naši gradovi, sela, domovi.
Upravo je Tesla pravi izumitelj radio-veze, a ne Marconi i Popov, koji su ukrali njegove patente. Tesla je stvorio prvi radio-vezom upravljani uređaj, otkrio princip robotike, i solarne tehnike, rengen, monofazna i trofazna brojila, brzinomjer, fluo lampe, elektronički sat, uređaje za elektroterapiju... Ovaj niz možemo nastavljati i nastavljati. Oko tisuću pronalazaka u raznim dijelovima znanosti. Na kraju krajeva njegove ideje su bile i elektronički mikroskop, laser, televizija, internet i sve ostalo što je postalo realnost tek u naše vrijeme.

Neki od eksperimenata Tesle su bili jako opasni, no dali je on mogao biti krivac Tunguske katastrofe ?
Prema ocijenama znanstvenika, tunguska eksplozija je bila oko 1000 puta jača od eksplozije atomske bombe koja je bačena na Hiroshimu. 



Previše je zagonetki povezano sa Tunguskim tijelom ili bolje reći s Tunguskom eksplozijom.
Proturiječja s kojima se susreću istraživači više od 50 godina navode nas da to
nije bio meteorit. Nisu našli ništa što bi podsjećalo na meteorit, nikakvih dijelova meteorita,
nema ni kratera, niti kakvih rupa, pronađena je samo ogromna povaljana šuma.

No ja bih obratio pažnju na to kako su čudno spaljena ta drveća.
Nije razumljivo kako je moguće da je i korijen spaljen, dok je drvo u zemlji.
Dakle, jako puno neobjašnjenih činjenica koje nas navode na samo jedno razmišljanje,
da je u tom krugu djelovala ogromna količina topline u obliku električne plazme.
Nevezano za linijsku munju, već za kuglastu munju.
Kod biljaka su mutacije slične onima koje su izazvane jakim elektromagnetskim poljem ili snažnim ioniziranjem zraka.
I još, neobično magnetizirano tlo. Sve ukazuje na snažno električno pražnjenje iz atmosfere.
No dali je takvo pražnjenje mogao izazvati Tesla ?

Ovdje je jedna od priča iz života Nikole Tesle.
Dok je jednu večer mali Nikola gladio mačku, između njegove ruke i mačke su preskakale sitne iskre zbog statičkog elektriciteta.
Mali Nikola je pitao mamu, što je to ?
Mama mu je odgovorila: To je elektricitet, to je ono što sijeva za vrijeme oluje.
Mali Nikola: Znači priroda je također mačka ?
A tko nju gladi po leđima ? Bog ?
Što je to elektricitet ?


"Od tada je prošlo skoro 80 godina, a ja si još uvijek postavljam isto pitanje, te nisam u mogućnosti odgovoriti na njega"
Nikola Tesla

Paradoksalno je da je to rekao Nikola Tesla, čovjek koji je više od svih ušao u svijet električne energije.

Dvije osnovne ideje su vodile kroz život velikog Teslu: Dobiti besplatnu električnu energiju i prenositi ju bežičnim putem na velike udaljenosti.


"Naš svijet je uronjen u ogromnom oceanu energije, mi letimo u beskonačnom prostoru sa nevjerojatnom brzinom. Sve se vrti uokolo, sve je u pokretu - sve je energija. Imamo ambiciozan zadatak - da pronađemo način iskorištavanja ove energije. Zatim dobijajući je iz nepresušnih izvora, čovječanstvo će krenuti naprijed velikim  koracima.“
Nikola Tesla




Planet Zemlja, smatrao je Tesla, je sferni kondenzator ogromnog kapaciteta, to je magnet koji se rotira i nabija strujom atmosferu. Posebno najviši njen sloj, ionosferu.
Teslina ideja  je bila jednostavna, ali istovremeno globalna. Naučiti se kako uzimati tu energiju, pretvarati i bežično ju slati u sve krajeve zemaljske kugle.



Provjeru svojih ideja on je počeo 1899. godine u planinskom području Colorado Springs-a.
Koji je poznat po svojim čestim olujama i izuzetno moćnim munjama.
Nakon nekog vremena po riječima Tesle, on je o munjama znao više nego sam Bog. Sljedeći korak je ispitivanje principa prijenosa energije bežičnim putem.
S tim ciljem je bio izgrađen poseban laboratorij. Uskoro je Tesla potvrdio, električni napon se može slati kroz zemlju bez vodiča ili radio veza.

Pokusi su bili koliko ambiciozni toliko i opasni, to je bila prava električna fantastična predstava. Pri uključenju uređaja, munje oko laboratorija su dostizale dužinu oko 40 metara.
Grmljavina se čula na više desetina kilometara. Iznad tornja se nalazila velika svijetleća kugla, ljudi koji su se nalazili na većoj udaljenosti, gledali su kako između njihovih nogu i zemlje iskaču iskre, oko metalnih predmeta svijetlilo je plavo mistično svijetlo.

"Napokon sam uspio stvoriti pražnjenje čija snaga znatno prelazi snagu munje"
Nikola Tesla 1899 g.

1901. g. Milijarder J.P Morgan uplaćuje Tesli novac za toranj koji bi služio za radio komunikaciju preko Atlantika. U stvari Tesla u tajnosti ima puno ambiciozniji plan.
On planira izgraditi pet takvih tornjeva. Oni trebaju osigurati bežičnu vezu diljem svijeta.


„Kada se završi projekt, čovjek će moći da diktira instrukcije iz New Yorka, i one će se odmah pojaviti u Londonu ili bilo gdje drugdje. Čovjek će moći da sa svog radnog mjesta razgovara sa bilo kojim telefonom u svijetu. Maleni instrument ne veći od sata, će omogućiti njegovom vlasniku komunikaciju bilo gdje: na moru ili zemlji. Isto tako će se moći prenijeti bilo koja slika, simbol, crtež ili tekst.“
Nikola Tesla

U stvari je Tesla zamišljo prototip današnjeg interneta, no glavni cilj Tesle je bežični prijenos energije. On je bio uvjeren, da bi bili u mogućnosti primati električnu energiju bilo gdje u svijetu bit će dovoljno zabosti u zemlju metalni klin i uključiti mali ueđaj koji je u rezonantnoj frekvenciji s odašiljačkim tornjem.
Ali i to nije sve, uz pomoć svog sistema on planira izazivati kišu u pustinji, osvijetliti nebo iznad velikim oceanskih ruta, napajati energijom automobile i avione, pa čak i napraviti međuplanetnu komunikaciju.

Takav pojekt zahtijeva puno više sredstava nego što je uplatio Morgan, no to Teslu ne zaustavlja. I uskoro na otoku Long Island, 60 km od New Yorka pojavljuje se laboratorij i ogroman toranj. Objekat dobija ime "Wardenclyffe". Iz joče nedovršenog tornja Tesla započinje fantastične eksperimente Ljetom 1903. godine toranj na Long Island-u izluđuje građane New York-a. Na stotine milja u svim pravcima od tornja su se protezale ogromne umjetnje munje Te munje osvijetljavaju nebo iznad Atlantika do te mjere da se noću moglo čitati novinske naslove. Idućeg dana "The New York Sun" piše:
  

               Sinoć smo bili svjedoci čudnog fenomena: Ogromne munje koje je osobno proizvodio Tesla.
Slojevi atmosfere su se užarili na različitim visinama te na velikom teritoriju, tako da se noć odmah pretvorila u dan. Zrak je bio napunjem elektricitetom, koji se skupio na krajevima ljudskog tijela i svi prisutni su bili obavijeni mističnim plavim plamenom.
 Sami smo sebi izgledali kao duhovi."

Tesla se uzdiže, ostvaruje se njegov životni san.

"Valovi stvoreni mojim predajnikom biti će najveća spontana pojava energije na planeti."
Nikola Tesla 1903.



 Dokazi

"Novinari su optužili Teslu za umješanost u slučaj Tunguski meteorit, u što ja ne vjerujem,
jer on svoj sistem nije pustio u funkcionalnost, i također on nije imao dovoljnu snagu za takvo razaranje. 1905 i 1906 godine Tesla nije imao laboratorij u kojem bi mogao da ispituje svoje ideje."
Aleksandar Marinić, akademik Srpske akademije znanosti i umjetnosti

Da, toranj nije bio završen jer je Morgan doznao prave planove Tesle i prekinuo financiranje projekta.
Da, 1903 godine je dio opremene bio uklonjen i laboratorija zbog duga.
Ali poznato je i drugo, Tesla nije odustao. Početkom 1907. godine, nakon duge depresije
Tesla je ponovo počeo s pokusima. I to upravo na Long Islandu, gdje je više puta dolazio tajno, noćnim vlakom. Sa svojim sredstvima, on nastavlja da instalira opremu.

"Trebam da završim izgradnju svoje stanice. To će biti korak koji će unaprijediti čovječanstvo čitavo stoljeće."
Nikola Tesla

Postoje dokumenti koji potvrđuju da je 1907. godine Tesla ponovo dobio veliku količinu opreme od firme "Westinghouse" te da je ona ostala kod Tesle sve do 1912. godine

"Na osnonvu zapisnika 1908. godine, na pitanje -Kada je zavšio svoje eksperimente na Long Islandu, Tesla je odgovorio da oni nikad nisu ni prestajali, te da njegov laboratorij još uvijek postoji."
Vladimir Jerković, direktor muzeja Nikole Tesle

Sve činjenice govore o sposobnosti kako samog Tesle tako i njegovog laboratorija 1908. godine. Štoviše, sačuvani su sudski spisi, u kojima je Tesla kao tužilac svjedočio pod zakletvom, da se čak i 1915-te godine, znači 7 godina nakon Tunguske eksplozije u Wandercliff-u nalazi ogromna količina opreme u ispravnom stnju.

Tako da, 1908. godine, godine Tunguske eksplozije laboratorij i toranj su bili tehnički ispravni. No, dali je toranj imao dovoljnu snagu ?

"Apsolutno, jer točno se zna da je promjer kondenzatora na vrhu tornja imao mogućnost pražnjenja i do detset tisuća ampera u impulsu, a napon koji je on dobivao dostiže 100 miliona volti. Ako pomnožimo taj napon s tolikom strujom, dobijemo 1 TW,
1 terawatt, to je energija u impuslu koju je Tesla mogao dobiti prije 100 godina, dok je današnji naš maksimum 1 milion kilowatti."
Dmitri Strebkov, akademik Tehničkih znanosti, Moskva

No dali je Tesla mogao prenjeti tu energiju u područje Tunguzije ?
U početku ova teorija izgleda poprilično smiješno suvremenim znanstvenicima, te samo onda kada počnemo dublje ražmišljati, saznajemo više detalja i okolnosti Tunguske eksplozije, shvaćamo da je to potpuno moguć događaj.

Ako je Telsa zaista krivac za Tunguski događaj, onda nalazimo objašnjenje i za druge zagonetke. Tako je još 2 mjeseca prije ekplozije, u svibnju 1908. godine nad Europom i Rusijom u nebu pojavljivali ogromni oblaci svijetlosti, a 9 dana prije eksplozije, neobične obojane zore. Noći su bile osvijetljene kao za vrijeme polarnoga dana.
Svijetlost se naglo pojačala 3 dana prije eksplozije, štoviše, nekoliko mjeseci do Tunguske eksplozije, na nebu iznad Rusije, od Urala do Baltičkog jezera su se počele pojavljivati užarene svijetleće kugle. No što je to bilo ? Probno uključivanje opreme u Wardenclyffu?
Hipoteza kuglastih munja u objačnjenju Tunguskog fenomena je bilo puno.
One djelomično objašnjavaju zagonetnu putanju svijetlećeg tijela.
Niti jedan meteorit se ne može kretati istovremeno na nekoliko putanja odjednom. Meteoriti također ne mogu manervrirati. Druga stvar je već plazma, formirana od jakih kuglastih munja.

Trebao bih napomenuti mogućnost da su Teslini eksperimenti bili neka vrsta okidača
koji je oslobodio ogromnu snagu prirodne energije.

Krajem 19.st geofizičari koji se bave magnetnim anomalijama ukazuju na to da se između ionosfere i Zemlje nalaze jako moćene struje nepoznate nama energije.
Sedam godina nakon Tunguskog događaja Tesla je rekao :

"Praktičan prijenos el. energije bez provodnika i stvaranje destruktivnog utjecaja na velikoj daljini je bezuvjetno moguće. Već sam konstruirao bežični prijenos, koji radi to. Moje sposobnosti su otišle tako daleko da djelovanje velike razorne moći mogu prenijeti na bilo koju točku na svijetu, izabranu unaprijed s velikom preciznošću."
Nikola Tesla 1915.godina

Nedavno je otkriven jako zanimljiv detalj. Ispostavilo se da je u prvoj polovici 1908. g
odnosno nekoliko mjeseci prije Tunguske eksplozije, Tesla više puta posjećivao Kongresnu knjižnicu SAD-a i tamo naručivao detaljne karte centralnoga Sibira. Zašto ?


Danas sa sigurnošću možemo reći: Tesla je imao i motiv i mogućnosti da izazove Tungusku eksploziju.

Nema komentara:

Objavi komentar